Windpark Brielse Maasdijk: duurzaam maar ongewenst

Woensdag 13 oktober wordt er een belangrijk besluit genomen voor de procedure van het bouwen van windpark Brielse Maasdijk. De bouw van dit windpark in Spijkenisse Noord heeft tot veel kritiek geleid. Wat ons betreft is die kritiek terecht. Jong Nissewaard vindt verduurzaming van energie zeer belangrijk, wij denken daarom graag na over mogelijkheden om dit te stimuleren.

Meerdere inwoners hebben zich beklaagd bij de gemeente over de gevolgen van de realisatie van windmolens op de Brielse Maasdijk. Een van die inwoners is Francien Snijder, zij uit al langer haar zorgen over de gezondheid en het woonplezier van de mensen uit Spijkenisse-Noord (zie: Groot Nissewaard). Aangezien duurzaamheid niet op zich laat wachten, heeft de gemeente er baat bij om zo snel mogelijk het traject af te ronden. Dit maakt het idee echter nog niet goed. Er zijn twee belangrijke punten waarom wij vinden dat de Brielse Maasdijk geen geschikte locatie voor een windpark is.

Ten eerste, de Brielse Maasdijk wordt veel gebruikt voor recreatie. Het is een populaire plek voor vissers en een belangrijk onderdeel van veel fietsroutes. Bovendien, in de zomer maken veel jongeren gebruik van de Brielse Maasdijk om te recreëren. De plaatsing van windmolens leidt tot geluidsoverlast en dit zal de recreatie niet ten goede komen. Ten tweede, Jong Nissewaard is voor natuurbehoud. Uit een document betreffende de MER (milieueffectrapportage) blijkt dat er veel vogels verblijven in het gebied rond het Hartelpark, wat tegenover de Brielse Maasdijk ligt. Het is welbekend dat windmolens verstorend zijn voor de leefomgeving van vogels en andere diersoorten.

Zoals gezegd is Jong Nissewaard groots voorstander van inzetten op verduurzaming, met name omdat dit op de lange termijn veel positieve gevolgen heeft (bijvoorbeeld voor de lokale economie). Daarom kijken wij graag naar beter behapbare opties voor het aanleggen van windmolenparken. Er moet echter ook gekeken worden naar andere innovatieve ideeën zoals de applicatie van luchtmotoren, waterstof, zonne-energie en, indien mogelijk in de toekomst, vormen van kernenergie.

Jong Nissewaard kijkt graag zo ver mogelijk vooruit om onze gemeente op de beste manier op de kaart te zetten zonder daarbij ons realisme te verliezen. Daarom vinden wij het windpark op de Brielse Maasdijk een goed duurzaam idee, maar niet geschikt om daadwerkelijk te realiseren.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux