Jong Nissewaard
Micromanagement domineert de politiek; we houden ons voortdurend bezig met de problemen op kleine schaal. Hoewel dat ook belangrijk is, mist er een toekomstgerichte visie. ‘Hoe staat Nissewaard er over 30 à 40 jaar voor?’ Dat moet de hamvraag zijn wat Jong Nissewaard betreft. Om ervoor te zorgen dat onze gemeente aantrekkelijk blijft voor álle generaties, moet er flink geïnvesteerd worden in een aantal belangrijke sectoren zoals de economie en het onderwijs.
De jeugd is de toekomst (en het heden!)
Een leus die we vaak horen: ‘de jeugd is de toekomst.’ Wellicht is het ietwat cliché, maar dat maakt het niet minder waar. Het zijn de jongeren van nu die over een aantal jaren het grootste deel van Nissewaard opvullen. Daarom is het belangrijk dat wij directe inspraak krijgen in de politiek. Nu worden immers besluiten genomen waar de jongere doelgroep over een aantal jaar mee te kampen heeft. Echter, jongeren zijn óók het heden is. Op dit moment zijn er veel onderwerpen die vooral deze doelgroep aangaan, zoals de veiligheid, de woningcrisis en banenkansen. Het wordt daarom tijd dat er niet meer over ons gepraat wordt, maar dat wij voor onszelf kunnen spreken.
De economie en het onderwijs
Twee voorbeelden van sectoren die veel betrekking hebben op de jongeren zijn de economie en het onderwijs. Nissewaard profiteert niet van de stijgende werkgelegenheid in een aantal sectoren op Voorne-Putten, zoals de havenindustrie. Daarnaast ervaart het Centrum van Spijkenisse al jaren ups-and-downs. Om de economie een boost te geven, moeten we als gemeente af en toe controversieel en innovatief durven zijn. Daarom dat wij bijvoorbeeld pleiten voor een herinrichting van het Spijkenisse Centrum – terug naar de tekentafel dus. Om de economie een boost te geven, moet er ook in het onderwijs een slag geslagen worden. Er zijn immers mensen nodig om de banen te vervullen. Momenteel vertrekken veel jongeren naar bijvoorbeeld Brielle en Rotterdam om daar hun opleidingen te volgen. Hier doen zij kennis op die wij, als Nissewaard, goed zouden kunnen gebruiken. Daarom dat Jong Nissewaard voorstander is van een technisch hbo-departement, er is immers vraag naar technisch geschoolde mensen. Concreet zou dit een dependance kunnen zijn van het Rotterdam Mainport Institute, die zich richt op de havenindustrie. Zo houden we de kennis in onze eigen gemeente. Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarmee Jong Nissewaard haar toekomstgerichtheid laat zien. Wij willen samen met inwoners een concrete visie vaststellen zodat Nissewaard er over 30 à 40 jaar goed voor staat.
Met elkaar én de inwoners
Ik hoor u denken, hoe ga je deze visie vertalen naar de praktijk? Het uiteenzetten van dit verhaal is natuurlijk leuk en aardig, maar uiteindelijk moeten we het samen doen. Momenteel is er in de lokale politiek geen eensgezindheid. Dit moet wat ons betreft anders. Om ervoor te zorgen dat je écht iets voor elkaar krijgt, moet je samenwerken, met iedereen. Dit betekent dat ook de inwoners een centrale rol moeten spelen in de besluitvorming. Het buitensluiten van politieke partijen en het ‘hokjesdenken’ (politiek links en rechts) moeten afgelopen zijn. Mensen zitten niet te wachten op politieke spelletjes en vormpolitiek, mensen willen daadkracht zien. Er is behoefte aan een snelle aanpak van problemen op korte termijn en een concrete toekomstvisie op lange termijn. Zullen we met dat laatste na 16 maart gaan beginnen?