EBS schrapt halve stadsnet Spijkenisse in ruil voor flexibel vervoer

Vanaf 26 september 2021 zal EBS een proef starten in Spijkenisse; buslijnen 81 en 85 worden opgeheven en vervangen door flexibel openbaar vervoer. De tweejarige proef is bedoeld om ouderen mobieler te maken. Deze bussen zullen daarom niet alleen langs de bestaande haltes stoppen, maar ook op andere plekken. Door deze verandering zal een groot deel van de wijken in Spijkenisse zonder vast openbaar vervoer komen te zitten en afhankelijk worden van de “Spijkhopper”. 

Dit idee is ontstaan doordat er al langer plannen waren om het Vervoer op Maat en OV meer met elkaar te integreren en zo het OV flexibeler, goedkoper en makkelijker te maken. Het voordeel is dat er met achtpersoonsbusjes alleen wordt gereden naar haltes die zijn aangevraagd en er ruimte komt voor haltes die buiten de route liggen, aldus vervoerder EBS.

Het nadeel is echter dat de wachttijd voor de bus aanzienlijk langer wordt. Momenteel rijden de bussen overdag om het kwartier, terwijl de nieuwe bussen minimaal een half uur van te voren gereserveerd moeten worden, voordat gebruik kan worden gemaakt van dit “flexibele” systeem.

Ondanks de kritiek  spreekt Wethouder Bal in het AD van ‘een ongelooflijk belangrijke tussenstap in de goede richting’. Dit systeem moet er volgens de wethouder voor zorgen dat men, in tijden van bezuinigingen en alsmaar duurder wordend Vervoer op Maat, langer en makkelijker de bus kan gebruiken.

Jong Nissewaard vindt de voorgestelde wijzigingen een verslechtering van de dienstverlening. De uitbreiding van extra haltes is weliswaar een pluspunt, maar er bestaat een grote kans dat hiermee een afname van reizigers ontstaat op de al rustigere lijnen. Daarom stellen wij voor om de huidige dienstregeling in stand te houden en wellicht na acht uur ‘s avonds en op de zondag een flexsysteem in te voeren. Op deze manier wordt er op de drukste momenten vast openbaar vervoer aangeboden en wordt er bij geringe bezetting  een flexibel alternatief aangeboden.

Situatie tot 26 september:

Situatie vanaf 26 september:

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux