Jong Nissewaard
Twee weken geleden stond er een artikel in Groot Nissewaard over digitale vaardigheden in de gemeente n.a.v. vragen van de ChristenUnie-SGP. Het is evident dat digitalisering een moderne ontwikkeling is die veel uitdagingen met zich meebrengt. Een voorbeeld hiervan is de moeite die ouderen hebben met het gebruik van digitale apparaten. Daarnaast zijn datalekken een groot probleem van deze tijd. In de politiek is er vaak een gebrek aan kennis over digitale zaken. Omdat jongeren opgroeien met de digitale ontwikkelingen, zijn zij goed op de hoogte van de mogelijkheden op dit gebied. Wij hebben een aantal vernieuwende ideeën om in te zetten op digitale veiligheid, participatie en dienstverlening.
Breken met Syntrophos
Jong Nissewaard wil dat de gemeente onafhankelijker wordt in haar digitale dienstverlening. Om dit voor elkaar te krijgen, moet er in eerste instantie gebroken worden met het Shared Service Center Syntrophos. Op dit moment is de gemeente afhankelijk van deze organisatie voor haar digitale dienstverlening. Door te breken met Syntrophos en de volledige ICT-dienstverlening terug te brengen naar de gemeente, worden we op dit terrein zelfstandig. Daarnaast wordt democratische controle makkelijker op deze manier, aangezien alle gegevens snel verkrijgbaar zijn en niet gedeeltelijk opgehaald hoeven te worden vanuit een externe organisatie.
Opensourcesoftware
Er moet meer gebruik gemaakt worden van opensourcesoftware bij kleine dienstverlening, zoals het maken van afspraken en het ophalen van producten bij de gemeente. Bij opensourcesoftware hebben gebruikers de mogelijkheid om een (computer)programma aan te passen en te verbeteren. De gemeente kan ook leren van andere gemeenten die al verder zijn in het gebruik van opensourcesoftware. Zo gebruiken enkele gemeenten het opensourceplatform OpenStad. Op dit platform kunnen inwoners gemakkelijk en op een interactieve manier invloed en zeggenschap krijgen. Zo kunnen inwoners bijvoorbeeld een website ontwikkelen waarop bewoners van een wijk kunnen aangeven welke bouwprojecten zij graag verwezenlijkt zien worden in hun woonomgeving. Dit bevordert de digitale participatie.
Wethouder digitalisering
Digitalisering is een belangrijk onderwerp waar maar weinig mensen écht veel vanaf weten. In het afgelopen collegejaar was ICT een onderdeel van de portefeuille van een wethouder. Jong Nissewaard wil dat er een aparte (eventueel deeltijd) wethouder komt die zich volop op digitale zaken kan richten, waarbij het bewaken van persoonsgegevens en privacy twee belangrijke elementen zijn. Met deze punten kan de gemeente beter aansluiten op de uitdagingen van digitalisering op lokaal niveau.